Hopp til hovedinnholdet

Endelig kan de surfe med fiber her

Endelig kan de surfe med fiber i starten av Kodalveien, Semsbakken, Hotvedtveien og Hotvedtskogen.

28. september 2021
Toppbilde_Kodal 1600x520

Tekst og foto: Kine Ternsten Bye, Sandefjords Blad 28.09.2021

Endelig kan de surfe med fiber her

Dårlig dekning og tregt nett er snart historie i starten av Kodalveien, Semsbakken, Hotvedtveien og Hotvedtskogen.

I samarbeid med beboere i området, kommunen og fylket, kan Sandefjord Bredbånd nå levere fiberbredbånd til alle som ønsker det i nevnte områder.

– Jeg ser fram til stabilt og bedre nett, sier Einar Borg Pedersen, som har vært en av pådriverne fra start.

Han bor på Hotvedt, og har ikke hatt ordentlig nett siden i midten av sommeren. Da falt Telenor sitt kobbernett ut, og han har vært nødt til å lene seg på mobilnettet.

– Det er ikke helt optimalt, men får gjort akkurat det nødvendige. Det skal derfor bli veldig deilig med litt ordentlige saker igjen, sier han.

Ståle Horntvedt har også vært en av pådriverne av beboere i området.

 

Nesten 4.000 meter

I en drøy måned har Stokke-firmaet Mikkelsen & Mikkelsen gravd 3.976 meter med fiber. Det vil si ca. 1000 meter i uka.

– Alt har gått veldig greit. Nå er det kun asfaltering som gjenstår, og det blir gjort om veldig kort tid, sier Henning Gravdal på vegne av firmaet.

I området er det 36 boenheter. 22 har takket ja til å være med på prosjektet. Det er likevel lagt ned nok fiber til alle i området som ønsker.

– Vi har lagt ned kapasitet til alle, slik at alle har mulighet til å koble seg på, sier Claus Fevang Vidum, salgs- og markedssjef i Sandefjord Bredbånd.

Det er én unik fiber til hver kunde slik at ingen forstyrrer dekninga. Det er ubegrensa kapasitet lagt ned i hver fiber, ifølge Vidum.

Kunder får også med lokal kundeservice med på kjøpet, som blant annet tilbyr hjemmebesøk.

– Ved hjemmebesøk kan vi bistå med å koble ting til internett og optimalisere det trådløse nettet hos kundene, forteller Vidum.

 

Offentlig støtte

I området hvor det graves har flere boenheter over tid savnet fiberbredbånd med rast og stabilt internett.

– Vi har mottatt henvendelser fra mange beboere i dette området de siste årene, sier Vidum.

Sammen med kommunen har Sandefjord Bredbånd kartlagt aktuelle områder hvor det er mangel på fiberbredbånd, og mulig å søke om offentlig støtte via fylkeskommunen.

– Dette prosjektet og et området ved Marum ble innvilget med offentlig støtte i 2020, slik at beboere som har manglet stabilt og raskt fiberbredbånd har fått et tilbud om å koble seg til nå i 2021.

Innbygger Pedersen synes det er bra Sandefjord Bredbånd bidrar med å gi bedre nett til innbyggerne.

– Det kommer til å hjelpe veldig, konstaterer han.

Flere prosjekter

Sandefjord Bredbånd dekker rundt 98 prosent av gamle Sandefjord sine bolig- og næringsområder. Det er likevel noen i ytterkant av de gamle kommunegrensene som de ennå ikke kan levere til.

Grunnen til at ikke alle i kommunen har fått tilbud om fiberbredbånd, er i hovedsak knyttet til kostnaden med graving og fiber infrastruktur, sett opp mot potensialet og interessen i området.

Der hvor det må graves mange meter per husstand er det helt nødvendig med offentlig støtte.

– Prosjektet her i starten av Kodalveien, er et av områdene som har manglet fiberbredbånd, men endelig er vi i gang og snart klare for å levere lynraskt internett til alle som bor her.

Han forventer at innbyggere kan koble seg opp på nettet i løpet av november.

– Til jul skal alle ha fiber i hus. Videre ønsker Sandefjord Bredbånd søke mer offentlig støtte for fiberutbygging videre oppover Kodalveien fram mot Kodal sentrum, innover Bjørndalsveien, deler av Skravestad- Rove, og områder av Årøveien og fram til Knattholmen.

– Får vi innvilget offentlig støtte og interessen er stor nok i disse områdene, håper vi å få bygd ut fiberbredbånd til disse områdene i 2022.

Kodal 800x560
SFJBB Logo_komprimert__Farger_m_altibox