Hopp til hovedinnholdet

Tips til deg med barn som elsker å game 🎮

Nærmere ni av ti mellom 9-18 år gamer. Men hvordan skal foreldre engasjere seg i spillingen?

25. mars 2021
Gaming_foreldre

Tips til deg med barn som elsker å game 🎮

En nylig undersøkelse fra Medietilsynet viste at nærmere ni av ti mellom 9-18 år i Norge gamer. Men hvordan skal du som forelder engasjere deg i spillingen?

"Involver deg som du gjør på fotballkampen!"

Oppfordringen kommer fra Siv Selvik ved Uteseksjonen i Stavanger kommune:

- Stå på sidelinjen og hei gamerne opp og frem. De unge trenger å føle mestring, og der er gaming et fantastisk og unikt verktøy, forklarer hun.

Som forelder er du nemlig ditt barns viktigste supporter, og den som i størst grad påvirker barnets læring og mestring. Gaming kan forbedre både språk, logisk tenking og samarbeid. Og det er bare noen få eksempler, ifølge Selvik. Hun fremhever spesielt én følelse:

- Det viktigste av alt er nok mestringsfølelsen man får av å lykkes i gaming. Det smitter lett over til andre arenaer, som idrett og skole, forklarer hun.

Derfor har hun et knippe råd til deg med barn som elsker å game:

1) Snakk sammen!

Man er gjerne vant med å diskutere scoringa fra fotballkampen, eller redningen på strek, men prøv å vise samme interesse for gamingen også. Da blir det fort mer interessant.

2) Sett av tid til å spille med barna.

Det formidler aksept og nysgjerrighet. Du trenger ikke bli en hardbarka gamer, men det kan overraske deg positivt, og kanskje du til og med blir litt hekta?

3) Husk aktiviteter i tillegg!

Gaming byr på mange positive ting, men det er viktig å også ha andre aktiviteter ved siden av. Litt variasjon har sjelden skadet noen, tvert imot!

4) Les og lær.

Nettstedet barnevakten.no har mange bra artikler om aldersgrenser og spill. Bruk dette for hva det er verdt.

5) Forstå spillet.

Det er få som liker å bli avbrutt når vi gjør noe vi elsker. Sett deg inn i spillet, slik at du vet hvor lenge en runde varer. Ikke rop "nå er det middag!" Gi heller barna en tid de må forholde seg til.

Men hvordan setter man regler for spilletid?

Morten 'DarthOstepop' Frankrig er først og fremst gamer, men også opplæringssjef i Altibox. Frankrig beskriver hvordan tiden flyr når man gamer, og hvordan en time i virkeligheten kan føles som ti minutter når en sitter fordypet i spillet:

– Sett gjerne klare rammer for spilletid, men husk at én time ikke alltid er nok. Det viktigste for barna og ungdommene er å ikke bli avbrutt i en runde der de gjerne sitter med venner på headset og er fordypet i et lagspill der alle spiller for alle.

Les om Idris (19) som fant vennskap gjennom gamingen >

morten
SFJBB Logo_komprimert__Farger_m_altibox