Hopp til hovedinnholdet

Hjemmenett over fiberbredbånd eller 5G?

Dette må du tenke på når du velger.

24. mars 2021
web hjemme2 1920x600_

Hjemmenett over fiberbredbånd eller 5G?

Internettkapasitet blir stadig viktigere for familiene og hele befolkningen. Stadig flere er avhengig av de nye mulighetene som digitaliseringen gir. Hjemmekontor, spill, underholdning, helse og omsorg for å nevne noe, i tillegg til alt det andre vi allerede bruker internett til.

Nå legges det gamle tele-kobbernettet ned, og da står man overfor ulike tilbud enten fra fiberaktører eller mobilaktører. Alle tilbyr høye hastigheter og valgfrihet på hvor mye internettkapasitet du kan kjøpe. Vi i Sandefjord Bredbånd tilbyr fiberbredbånd helt hjem til deg, og ønsker å fortelle litt om hva vi mener er viktig for deg å vurdere når du skal gjøre dette viktige valget for framtiden.

Sandefjord Bredbånd er en lokal aktør som leverer tjenester fra Altibox og vi eies 100% av Sandefjord Kommune, og er på den måten sandefjordingens eget fiberselskap. Vi har et hjerte for Sandefjord, og strekker oss langt for å yte den beste servicen og levere fiberen helt frem til de fleste boliger og næringsområder i «gamle» Sandefjord kommune.

Sandefjord Bredbånd leverer fiber med høy kapasitet helt inn til huset, hvor hver kunde får en egen fiber med bestilt kapasitet uten å dele med naboene eller andre.

I dag vet vi at behovet for internettkapasitet stadig øker. Her har fiber en stor fordel. Selve fiberkabelen har ingen begrensning på kapasiteten, ja - vi kan faktisk levere hele Norges datamengde over denne ene fiberen – om vi vil. Så om du har fiberbredbånd inn til boligen din, er du sikret for fremtiden. Det er elektronikken i hver ende av fiberen som må oppgraderes etter hvert som tiden går og kravet til kapasitet øker, mens fiberkabelen er den samme. Det er en stor og kostbar oppgave å bygge fiberinfrastruktur i Norge, og dette skjer nå – de som ikke allerede har valg fiber, ser også nå fordelen av å koble seg på fiber, for å være sikret inn i framtiden.

Det er også viktig å merke seg at Sandefjord Bredbånd sitt fiberbredbånd leverer like mye kapasitet og hastighet opp som ned – såkalt symmetrisk kapasitet. Dette er gunstig for videokonferanser, gaming og andre applikasjoner som krever høy opplastingskapasitet. Nederst i artikkelen finner du en tabell med noen eksempler på hvor mye kapasitet som brukes av ting du har koblet til internett.

Dette må du tenke på når du velger

Med mange enheter tilkoblet nettet, blir det fort mye data som skal lastes ned og opp. En vanlig familie har gjerne mellom 15 og 20 enheter som er tilkoblet internett samtidig – har du talt enheter hjemme hos deg? Mange av enhetene er også veldig kraftige og kan ta imot store datamengder raskt om du som bruker ønsker det. Dette stiller store krav til bredbåndsnettet for at du skal oppleve et raskt og stabilt nett. Farten til et nett kan ofte sammenlignes med en bil - du har akselerasjon, som vi i nettsammenheng kaller «responstid» - hvor raskt starter nedlastningen? Og så har du toppfarten, som vi jo aldri får testet på bilen i Norge, men som i nettsammenheng handler om hvor fort hele datamengden er overført feilfritt. For at du skal være fornøyd må begge kategoriene levere det du forventer – å se et roterende timeglass er dårlig underholdning.

Ytre omstendigheter, som avstand til basestasjoner, kan påvirke overføringskvaliteten på bredbåndet ditt dersom du velger en 5G-løsning. Det samme gjelder kapasiteten, da den vil være delt mellom et varierende antall brukere i området – eller lenger ute i nettet. Det er derfor viktig å tenke på om du har behov for stabil høy datakapasitet både ned til deg og opp fra deg.

Fiber vs. 5G

Deles kapasiteten med andre brukere? Varierer tilbudet ut fra avstand til antenner? Har du like mye datakapasitet ned som opp?
Fiberbredbånd Nei Nei Ja
5G Ja Ja Nei

Databehov

Surfing Streaming Videokonferanse Backup Gaming Kontor/skole
Nedlasting Høyt behov Høyt behov Høyt behov Lavt behov Høyt behov for nedlastingshastighet samt lav responstid Høyt behov
Opplasting Lavt behov Lav behov Høyt behov Høyt behov Høyt behov for nedlastingshastighet samt lav responstid Høyt behov

Fyll ut kontaktskjema, og få et konkurransedyktig tilbud!

SFJBB Logo_komprimert__Farger_m_altibox